Nyårsdejt
Känner du till symtomen på hjärnblödning?
Om du inte gör det tycke jag att du ska läsa artikeln i Aftonbladets Kropp och Hälsa, artikeln finner du här. Stroke drabbar allt yngre människor, den yngste jag hört talas om var 21 år. I 40-årsåldern är det inte vanligt, men inte så ovanligt att jag reagerar så våldsamt heller.
Med tanke på att det är en så pass vanlig sjukdom så kan det vara bra att känna till de vanligaste symtomen. Sedan finns det mer diffusa symtom som kan vara svåra att tolka även för sjukvårdsutbildade personer. De vanligaste symtomen är bl.a förlamning i arm; ben eller ansikte; talsvårigheter eller förlust av syn eller känsel. När någon får sådana symtom och man tror det handlar om stroke så finns det ingen tid att fundera, ring larmnumret 112 och ge så konkret information som möjligt så att ambulans snabbt kan vara på plats!
Pensionsdags!? När då?
Det finns kanske andra branscher där det inte är lätt att få deltid, vad vet jag. Jag misstänker dock att det är lockbete för att svenska folket ska uppfatta att förslaget i sin helhet ska vara ett lockande förslag. Läser man vidare i debattartikeln så visar det sig att förslaget även innehåller att vi ska ha rätten att vara kvar i arbetslivet tills vi är 72 år! Hur många orkar det? Är det rätt tid att kasta ut detta nu när vi står inför lågkonjunktur och det är risk för att ungdomar ska slås ut från arbetsmarknaden? Jag tycker det är vansinnigt, även om jag är medveten om att vi står inför stora pensionsavgångar om några år. Men under lågkonjunkturen tycker jag att vi ska underlätta för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden! Det är mer angeläget än att hålla kvar folk som har slitit många år i sina arbeten och många av oss har fått en stabil grund att luta oss tillbaka på!
Vad är syftt med det här förslagt? Ja, det är förstås inte omtanke om medborgarna. Det handlar så klart om att spara pengar genom att höja den lagstadgade pensionsåldern till 72 års ålder! Det skulle vara kul att få del av politikernas tankar hur mycket en 63-åring som väljer att gå i pension ska ha att leva på. Inte många kronor, förmodligen blir det så att ingen eller väldigt få har råd att gå i pension innan de närmar sig just 72 år. Precis som de flesta försöker kämpa tills 65 års ålder idag, bara för att de i annat fall får så låg pension! Då sparas det pengar åt nationen, fler behöver aldrig plocka ut någon pension - de dör på vägen dit. Ungdomarna förväntas nog att försörjas av sina föräldrar. Eller har politikerna tänkt att 70-åriga socialarbetare ska sitta och bevilja eller avslå unga människors ansökan om ekonomiskt bidrag?
Man kan läsa att "Dagens moderna hjärnforskning visar nämligen att den vuxna friska människan har sin mest kreativa period mellan 55-75 års ålder." Då jag själv tillhör den här ålderskategorin funderar jag på om jag kan känna igen mig i det. Ja, kanske det. Barnen är vuxna, självförtroende för att testa olika saker jag inte vågade göra som ung finns - men frågan är om den här kreativiteten läggs på yrkesarbete. Jag vantrivs inte med mitt arbete, men jag är inte alls så taggad som jag har varit. Som yngre gav jag även mycket "fritid" till arbetslivet, jag vet att det är fel, men tror vi är många som gör så när vi trivs som fisken i vattnet och har ett meningsfullt arbete! Den lusten har jag inte kvar idag. Ser till att göra ett gott arbete men min fritid är definitivt alltför värdefull att skänka till arbetsgivaren. Alltså, min ökade kreativitet ger jag inte till arbetsgivaren. Den ger jag till att höja min egen tillfredsställelse. T.ex ger mig tid att börja blogga. *asg*
Jag ser många kvinnor runt mig som är betydligt mer slitna än vad jag är längtar tills pensionsdagen. De knegar på och försöker hänga med tills 65-årsdagen "för annars blir ju pensionen så låg".
Låt svenska folket ha litet ork kvar för att få ett bra och innehållsrikt liv även som pensionärer!
Första kompisen
Det känns som när man gick i skolan. Var är kompisarna, utan dem är man ingen *asg* Ska nog samla ihop en liten flock med kuliga bloggkompisar. Det här känns riktigt, riktigt kul.
Bilden på Engla
Egentligen är summan ganska oväsentlig, det viktiga är att bilden togs och att den kom till polisens kännedom så att mordet löstes och mördaren hamnade bakom lås och bom. För lång, lång tid hoppas jag! Men ändå - jag tycker att summan är ganska knepig!
Att få besök
Vad mer kan jag göra? För jag bloggar för att få kontakt, är en social varelse. Men käre tid, tänker jag sedan, det här är tredje dagen, varför klaga. Otålig är jag, får lära mig att bida tiden!
Välkommen säger jag till dig som halkar in här i alla fall. Kul om du kommenterar något jag skrivit så jag vet att just du har varit här. På återseende, jag kommer gärna till dig också.
Mitchell Frank, 96 och Herbert Marks, 99 minns finanskrisen 1929
Michell berättar om känslan när han förstod att han förlorat sina sparpengar på tolv dollar! De pengarna såg han aldrig röken av. Mycket pengar för en liten pojke på den tiden. Ja, artikeln kan den som är intresserad läsa själv.
Så här i slutet av 2008 funderar jag en hel del över mina pengar. Det låter som om jag har massor, men så är det inte. Ganska normalt för en kvinna i min ålder kan jag tänka mig. Men jag vill förstås ha dem så jag slipper att snåla allt för mycket som pensionär. Ska man ha dem på bankkonto, placerade i fonder/aktier eller kanske i fastigheter? Ja, inte vet jag. Därför har jag en del i fastighet, en del i fonder och även en del av pengarna på bankkonton som är lätta att nå snabbt vid behov.
Kan det bli en lika stor börskrasch nu som 1929 eller har vi lärt oss något på vägen?
Stegräknare
På julafton tappade jag den rakt ned i toastolen! Som väl så var det rent i stolen så jag fiskade upp den (hade handske på handen), sköljde av den under rinnande vatten, skakade ur den, men den funkar förstås inte mer! Ja, den har gjort sitt, idag har jag köpt en ny. Så nu är jag på gång igen.
Är det någon av läsarna som använder sig av stegräknare? Hur mycket stampar ni runt på vårt jordklot under ett dygn? Jag ligger i regel runt 10.000 steg.
Selma Lagerlöf
Jag har dock ingenting emot att se en tv-serie där lesbisk kärlek visas, tvärtom. Det är en del i Selmas liv och det kan man inte bortse ifrån. Men hon stod för så mycket mer.
Att det blir en del korta inlägg nu beror på att jag vill kolla om jag länkar på rätt sätt så att mina länkar visas där jag önskar. Hittills har de inte gjort det! Försöker igen... och igen... och igen...
Hettade till i julbocken
Vad kostar julbocken gävleborna - år efter år? Först att fixa den och få den på plats. Sedan släckningsarbetet... Brandmännen i Gävle måste förstås varje år undra vilken natt de ska behöva rycka ut för att släcka bockens heta eldtungor. I Aftonbladet kan man läsa läsarnas kommentarer under artikeln. Där framgår det att vissa ungdomar hejar på det här jippot. Precis som jag misstänkte, en del av gävleborna vill se bocken stå i ljusan låga! Då är loppet kört även för framtidens gävlebockar.
Samma ritual nästa år!?
Tsunamins överlevare
Idag kan vi i Dagens Nyheter läsa om Mikaela som miste båda sina föräldrar i tsunamivågen annandag jul 2004, hur hon funnit trygghet hos sin faster Pia och hennes familj. Det låter som om den tjejen har fått ordentligt fotfäste i vardagslivet igen och det är mycket glädjande! Det fanns många fler svenska barn som drabbades av svåra förluster. För att inte tala om alla thailändare, stora som små, som drabbades betydligt hårdare än vi i Sverige gjorde.
Aftonbladet berättar att några av överlevarna i de drabbade länder har fått det bättre, en högre materiell standard än de hade tidigare. Visst, det materiella går alltid att ersätta, värre är det med människoliv. Jag tycker Aftonbladets artikel är något naiv då de menar att dessa människor har fått det bättre bara för att det materiella har blivit bättre. Alla som förlorat nära och kära alldeles för tidigt i livet vet vad jag menar. Sådana förluster går aldrig ur kroppen, även om man lär sig leva med dem - den drabbade har inget val!
Det jag minns från rapporteringen runt tsunamin var de första korta meddelanden som varken jag eller andra förstod vidden av det hela. Först efter några dagar började det gå upp för ig hur stora förlusterna var. Samtidigt som det började uppdagas så började svenska folket att högljutt kräva att Sverige ska göra något, att de drabbade ska få resa hem på statens bekostnad osv. Samtidigt klandrades dåvarande utrikesministern m.fl hårt här på hemmaplan. Som vi alla vet blev den socialdemoratiska regeringen hårt kritiserad på flera punkter, vissa ministrar och tjänstemän fick lämna sina uppdrag som bekant.
Jag har sedan dess funderat på varför svenskar i nöd ska ha betydligt större uppbackning av svenska staten när de drabbas i klump än när en enskild familj drabbas? Det finns olika reseförsäkringar som förstärker hemförsäkring som jag och många andra kloka människor ser till att ha innan vi ger oss ut i stora världen. Det hade de drabbade här också förhoppningsvis! Varför ska de inte hämta ersättning därifrån? Varför skulle skattebetalarna stå för kalaset? Ja, jag blir inte klok på detta! Jag tror nämligen inte att den enskildes sorg eller utsatthet är större när det sker i klump än när någon drabbas i sin "ensamhet"!? Det sistnämnda kanske är än svårare då de är mer ensamma om sin katastrofkänsla och sorg.
Välkommen till Bloggpyret!
Vem är jag? Jag är en kvinna som har passerat livets mittpunkt och väljer att vara anonym av vissa orsaker jag inte vill gå in på här. Vad jag kommer att skriva om, ja, det återstår att se. Till en början ska jag besöka andras bloggar för att få inspiration. Vad som sker i samhället ligger mig varmt om hjärtat.
Jag är öppen för intressanta diskussioner, så kommentera gärna det jag skrivit.
Bloggpyret hälsar!